29 november, 2013

Kanske läge igen?

Vi fick möjlighet att testköra snösystemet i veckan som gick och om några dagar kanske det blir läge igen – hoppas att prognoserna stämmer! En hel del lärdomar kom ut av den senaste körningen och här är några slutsatser:

  • Vi kan producera snö från ca: 2,3 minusgrader. Innan dess blir det mest något genomskinligt som med mycket vilja kan identifieras som en snösubstans.
  • Vid ca: -4 grader tillverkar vi ungefär 60-80 kubikmeter (kbm) snö per timme. Vi behöver runt 7000-8000 kbm för att kunna skapa ett 3 km långt spår med fyra meters bredd och ca: 70 cm snödjup. Men då har vi också ett spår som håller ett tag. Vi planerar att öppna 800 meters slingan så snart det bara går och då behövs mer måttliga 720 kbm (låt oss säga 1000 kbm). Lite enkel huvudräkning leder fram till att vi behöver ungefär 12 timmar med minus fyra grader för att nå dit.
  • Snöproduktionen ökar markant vid omslagstemperaturer (-2,3 grader) om vi kan få temperaturen på vattnet som används att sjunka med någon grad. En mindre ombyggnation av vattenintaget till pumpstationen kommer att ske i veckan och det borde ge oss åtminstone 2-3 grader kallare vatten – kommer garanterat ge resultat!

Det är i stora drag hur tankarna formerats när vi torkat vattenslangar och rullat elkabel veckan som gick. Nu laddar vi hårt för nästa helg, men innan dess kommer två av oss från Skidarenan åka till Mora och få en uppdatering av skidtekniken av/från och med Staffan Larsson. Kunskap som vi kommer att dela med oss under vinterns skidskola.

Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategori

Nyheter

Etiketter

, , , ,