30 november, 2014

Vädersituationen

En liten kort uppdatering om hur våra tankar ser ut inför närmsta framtiden med utgångspunkt från vädersituationen.

Hösten har varit minst sagt varm vilket för med sig en del oönskade effekter nu när det börjar dra ihop sig mot tider som kan innebära snötillverkning. Det som inte är bra för oss just nu är att haven runt om oss (Kattegatt och Östersjön) är rekordvarma. Det betyder att all kyla värms upp av varmt vatten på väg mot oss – såvida den inte kommer rakt norrifrån (vilket är lite ovanligt). När vindarna kommer från syd till nordväst innebär det oundvikligen temperaturer på 5-8 grader just nu. Vindar från nordost är bäst, men vi gillar allt som som kommer österifrån. Vindar från havet ger också ett fuktmättat klimat, vilket inte är bra för snötillverkningen (ostliga vindar = torr luft).

Med det sagt så kan vi faktiskt se ett väderskifte på gång runt luciahelgen. Kort och gott innebär det att lågtrycken som tuffar in över oss från nordatlanten – och ofta för med sig varmare sydvästvindar – kommer att behöva ta en annan bana. Varför? Ett omfattande högtrycksområde växer sig starkare och hindrar lågtrycken lägga sig på ett sätt som ger varmväder så här års. Det som på sommaren ger kyligare och blåsigare väder, ger alltså på vintern ett varmare väderläge. Nedan är ett par bilder från en av vädersidorna på webben (www.wetterzentrale.se) som ger en lite mer utförlig bild av det jag pratar om.

wetterzentrale

wetterzentrale_temp

Det som långtidsprognosen ovan också visar är att de olika låg- och högtrycken drar ner kyla från Ryssland (Sibirien) som vi hoppas ska nå in över oss (den nedre bilden). Samtidigt får vi de ostliga vindarna vi vill ha. En prognos helt i vår smak alltså. Samtidigt så pratar vi om något som kan komma att inträffa om ett par veckor, och som alla vet så är ju osäkerheten stor. Men hoppas får man ju…

Vi tittar givetvis på andra prognosmakares sidor också – det finns en hel del tillgängligt om man letar lite på webben. Sen kanske det här är en gnutta överkurs, men för oss som är beroende av vädersituationen är det givetvis intressant att följa utvecklingen lite mer ingående. Med detta sagt så håller vi oss redo för snötillverkning när kylan väl kommer. Förra säsongen drog igång den 20:e januari på allvar – låt oss hoppas att vi kan släppa loss i nyfrästa spår någon månad tidigare den här säsongen!

NästanVinterhälsningar från oss på Skidarenan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategori

Uncategorized