Det är ju den stora frågan just nu. Visserligen tidigt på vintersäsongen 2105-2016 sett till vår geografiska plats, men visst känns det som att vi börjar närma oss den perioden som ska ge oss ett gnistrande vitt snötäcke! Hos oss har det provkörts snökanoner med gott resultat – den snön är dock ett minne blott nu. Just nu är frågan snarare om vi ska klippa gräset en gång till i år…

Så här års kommer också de långsiktiga vinterprognoserna som möjligen kan uppvisa någon slags träffsäkerhet – om än väldigt låg. De flesta prognosmakare tar hänsyn till en rad faktorer när de gör sina prognoser och försöker komma till någon slags slutsats baserat på vad historien visar om liknande (och jämförbara) vädersituationer har resulterat i tidigare. Lite beroende på vilka faktorer man väljer att fokusera på, så stämmer ju olika historiska väderdata och ger därmed olika resultat (eg. prognoser).

Till exempel så är det ju ett ”El Nino-år” i år – och en väldigt stark El Nino dessutom. Vissa menar att det har stor inverkan – andra att det inte alls har några samband med vädret i Skandinavien. Det enda vi vet är att tiden lär utvisa detta.

Vad som gäller just nu är att vi har en vädersituation som innebär att lågtrycken tar en bana över atlanten som ger oss milt och blåsigt väder. Så kommer det också att se ut ett tag framöver. Vindar från syd till nordväst ger oss ingen vinterkyla i Halmstad och det är det som händer under rådande vädersituation.

De väderinstitut som fokuserar på just de faktorer som påverkar hur vädersystemen rör sig över nordpolen, förutspår att situationen kommer att se ut på detta sätt under december. Men att vi kan komma att se en förändring under senare delen av december och/eller i början av januari. Det skulle kunna medföra ett med högtrycksbetonat väderläge, med kyla som sveper ner över oss.

Faktum är att man till och med spår att vädret sett över hela perioden december till och med februari kommer att summeras med temperaturer under det normala – vinter alltså. Så även om vi i södra Sverige snarare kommer att få ägna oss åt golf på juldagen än skidåkning, så ser det hoppfullt ut för alla skidintresserade senare i vinter. Låt oss hålla tummarna för att det stämmer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategori

Uncategorized