Den senaste veckan har temperaturerna dalat och på mer nordliga breddgrader har snötillverkningen dragit igång. Idre Fjäll planerar att öppna flera kilometer skidspår redan om någon vecka! I Halmstad får vi dock vänta ett tag till, men inte desto mindre börjar känslan av att det närmar sig ändå skapa lite härligt vinterpirr i magtrakten.

Som vanligt börjar vi scanna alla typer av signaler som kan ge en hint om hur årets vinter kommer att bli. De senaste tre åren har ju inte riktigt blivit som vi hoppats även om vi hade några fantastiska veckor förra året. Nu hoppas vi ju på ett par månader – eller hur!

Det väderinstitut som lyckades väldigt bra med sina prognoser förra året – såväl kort- som långsiktigt heter ”AER – Atmospheric and Environmental Reasearch”. Precis som många andra tittar de ju på en mängd väderdata och försöker tolka den mycket komplexa situationen och jämför den mot historiska data. Det som främst tilltalar oss är att de håller noga koll på faktorer som påverkar oss i Europa och inte så mycket vad som händer på andra platser (de väger givetvis in detta i sina analyser, men skriver inte så mycket om det).

Den senaste uppdateringen inför vintern 16/17 (161007) visar på en rad faktorer som inger hopp om en bättre skidvinter än de senaste åren. Eller vad sägs om följande: ”…if this trend continues severe winter weather is likely for widespread portions of northern Eurasia, including Europe and East Asia, and the eastern United States (US).

I närtid ser det ut att bli kallt för årstiden. Notera de blåa områdena över stora delar av Skandinavien och Europa. Detta betyder kallare än normalt de kommande två veckorna – inte i närheten av vad som behövs för att tillverka snö – men ändå… Man förutspår också en del snö i Norge och norra Sverige den kommande tvåveckorsperioden.

temp_avvikelse_okt16

Vi kommer säkert prata mycket väder den kommande tiden och som ett litet instick så pågår en intern vadslagning om när vi kan starta årets snötillverkning. Första budet ligger på 25 november 2016 och det sista 1 januari 2017. Ingen ska säga att vi inte är optimister – vad tror du själv? Lägg in ditt förslag i kommentarsfältet på vår FB-sida. Den som gissar rätt vinner 4 dagskort till Skidarenan för säsongen 16/17. Vid flera vinnare så lottar vi ut dagskortet till en lycklig vinnare.

 

 

Join the conversation! 2 Comments

  1. Jag gissar 4 januari , men håller tummarna för 15 dec.

    Svara
  2. 21 december är min gissning/ önskan.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategori

Uncategorized